14 augustus 2016

Celebrate the Tulip! - kcw #2

Vier wat er te vieren valt! Het thema van de #kidsclothesweek is - nog steeds, hoe verrassend ;-) - Celebration. En op dit plekje van de wereld vier ik de lancering en het maken van de Tulip, het tulpje waar mijn geboorteland bekend om staat en waarvan de vorm in een kinderjurkje gegoten werd door een Belgisch naaiwonderduo withlovebyeva en kaatjenaaisels. Zo, zeg dat maar eens zonder tussendoor naar lucht te happen ;-)

Dochterlief zei toen ze het jurkje zag: mama, kijk is, eendjes! Ach, eendjes of zwanen: what's in a name, moet ze gedacht hebben. Dus toen ik voorstelde om naar de eendjes te gaan, werd dat doortrapte fotoshootplannetje met enthousiasme onthaald.  En kijk, daar zijn ze, de eendjes!


Het met veel compassie en nodige drama aangeboden grassprietje werd helaas maar met matige respons begroet door de eendenkolonie...


Het aantal jurkjes wat tot nu toe onder mijn machine vandaan rolde, zal de twee handen niet overschrijden, dus de #tulipdressandtop was een goede oefening van een jurkje met wat meer toeters en bellen dan ik tot nu toe gewend was. Maar wat een leuke uitdaging was het! Gelukkig was de werkbeschrijving goed te volgen, en naaide het best vlot in elkaar.


Bij de lancering sprong voor mij de top met de twee verschillende gekleurde achterkanten er gelijk bovenuit, en tijdens het naaiproces was de jurk van Emma & Mona een prachtige bevestiging. Net als bij mevrouw Khadetjes vielen puzzelstukjes op z'n plaats, bij mij door het colorblockingidee. In mijn zoektocht stuitte ik op een met liefde bewaard stofje en twee unikleuren die ik - ik weet niet meer met welk idee - daarbij had gekocht. Ik zette de colorblocking door aan de voorkant - twijfelde nog even of dat niet too much was - maar aangezien ik een beetje 'bold' welk kan waarderen, ben ik erg blij met het resultaat.


Het meisje keerde me de rug toe en liep weg. Maar met zo'n achterkant is dat helemaal niet zo erg, toch ;-)? Ik kan genieten van het rugpand met blauw, wit en groen in strakke lijnen aan de bovenkant en frivole herhaling van kleuren in het onderste gedeelte van de jurk.


Van mijn naaibucketlijst kan ik weer wat puntjes schrappen. Een blinde rits: nog nooit gedaan. Zien jullie hem? Ik had geen blinderitsvoetjes, maar de tutorial van Rose heeft me met een gewone ritsvoet er prima doorheen geloosd. Check!
Daarnaast vind ik halve zwanen erg zielig, dus legde ik mezelf een poging tot doorlopende prints op. Een extraatje zeg maar. Man, man, daar heb ik m'n hoofd wel even over gebroken. En of het zonder de hulp van manlief gelukt was weet ik niet. Maar toen ik het er 's avonds mijn hoofd nog brak over deze kwestie en dat met hem deelde, zei hij: zo moeilijk kan dat toch niet zijn. Fijn, dan voel je je gelijk een stuk beter :-s. Maar na wat uitleg aan de hand van wiskundige inzichten die ik met wat extra begeleiding best kan handlen, viel het kwartje. Iets met doorlopende print afmeten, je patroondeel op de helft van het aantal centimeters van de totale lengte van de doorlopende print van de stofvouw af te leggen. Het zal het ei van columbus niet zijn, maar ik kon het zo snel ff niet vinden. Wil je meer uitleg, roep dan maar. Want kijk is even hierboven. Zien jullie een naad? Doorlopende print: check!

De zijkanten wilde ik graag qua lijnenspel ook doorlopen. Qua zwanen lukt die niet, omdat de panden schuin aflopen. Dit was iets minder ingewikkeld dan de achternaad, dus na wat vergelijk van het voor- en achterpand op elkaar leggen is dat volgens mij ook iets wat ik van m'n ooit-to-dolijstje kan schrappen! Let's celebrate!


En daar is onze hekkesluiter!  En wat neemt ze mee?


Een bloemetje voor de twee dames die haar prachtige jurk mogelijk maakten! Tulpen zijn deze tijd van het jaar niet zo gemakkelijk meer te krijgen - in ieder geval niet in buurtuinen en het park ;-) - dus het werd een hortensia. Dank dames, voor dit mooie patroon wat garant staat voor uren stoffenkastneusplezier omdat de combinatiekeuze reuze is! De tulpen in bloemvorm mogen dan alleen hoogtijdagen in de lente voeren, jullie Tulp doet daar nog een schepje bovenop en is jaarrond beschikbaar en uitvoerbaar. Next please!


10 augustus 2016

Celebrating knots - kcw #1

Soms komen dingen samen. De 'kidsclothesweek': een week waarin je elke dag een uur voor je kinderen naait, no matter what. En een nieuw patroontje zien verschijnen dat je moet naaien, no matter what. Combineer deze twee en je krijgt dit:


Volgens mij is een introductie niet meer nodig, maar voor de goede orde stel ik jullie graag voor aan Riet, het creatieve brein achter Mind the Whale. Zij is het die afgelopen week haar nieuwste patroon 'Just knot it' lanceerde; het jurkje waarbij beelden genoeg zeggen. Kijk vooral even naar het blogbericht van de lancering van het patroon: snoepjes voor je ogen!


Dus kocht ik het patroon, twijfelde eindeloos over stofcombinaties, koos, nam de maten van mijn dochter op, kwam erachter dat ze te klein was voor de kleinste maat van het patroon, besloot toch te naaien, zocht vanwege de vermoedelijke groeiruimte een andere stoffencombi op en knipte de stof.


Het in elkaar zetten ging vlot. Ik naaide nog niet heel veel jurkjes, maar zonder rits en knoopjes is een goede beginnersjurk volgens mij! Ik skipte de optie met plooitjes op het voorpand om het mezelf niet te moeilijk te maken. De paspel was in deze versie onmisbaar wat mij betreft, en daar had ik wel iets ervaring mee, dus dat durfde ik wel aan ;-).


En opeens zag ik knoopjes op het voorpand, in gedachten dan. Ik zocht, vond en overwon. Ik weet niet wat jullie ervan vinden, maar ik vind het een fijne toevoeging voor deze jurk.


Zoals je kan zien, is de jurk wat wijd. Dit klopt op basis van de matentabel. Kleine dochter van 2,5 heeft een borstomtrek van 51; het patroon gaat uit van 53,5. Ik kon het niet laten om de jurk toch te maken en calculeerde een wachttijd voor 'passend worden' daarbij in.


Terug naar de #kidsclothesweek. Met deze poging is mijn eerste kledingstuk een feit. Het thema van de week is Celebration. Nou, de lancering van dit mooie patroon lijkt me een feestje waard! Tegelijkertijd is dit ook een minicelebration voor Huize Plus2is5 in het thema 'knot', of twee knotjes eigenlijk. Want dochterlief had voor het eerst knotjes in haar haar. Alledrie de knotjes hebben nog wat groeiruimte in zich. We kijken uit naar het moment de de jurk goed past! Hopelijk zijn de knotjes dan ook nog wat gegroeid ;-)

By the way: de ontwerpster heeft een hele toffe wedstrijd. Check this!