24 april 2019

Hemd, bloes of overhemd? De Charlie van Fibre Mood

Enigszins verwarrend is het wel, de Nederlands/Vlaamse taaldiversiteit. Zo gaat het in dit blogbericht over een (Vlaams) hemd, wat de Nederlandse term voor een marcelleke/onderlijfke is. En wie weet wat de Vlaamse term voor overhemd/bloes/blouse is mag roepen, want daar ben ik nog niet achter. Enfin, de foto's maken hopelijk duidelijk waar het over gaat ;-)


Toen ik de stof voor deze jurk kocht, sloeg ik ruim in. Met een plan, een twinplan. Een verjaardagstwinplan zelfs. Het verjaardagsfeest passeerde zonder deze mooie bloemetjes (#umaglachenja), maar het plan bleef.  Fibre Mood kwam met een nieuwe magazine vol leuke patroontjes, maar met dit stofje in mijn achterhoofd stak de Charlie er met kop en schouders bovenuit. Én dit leuke patroontje uitproberen én mijn project eindelijk afronden, dat is het nuttige met het aangename verenigen én twee vliegen in één klap slaan.


Het leuke aan de Charlie vind ik de retrotoets die de kraag geeft! Het is verder een eenvoudig model, maar een 'hemdblouseoverhemd' heeft altijd net dat beetje meer dan een 'gewoon' T-shirt. Een grote plus voor deze twinnende twinmama is dat het een jongenspatroon is voor dunne katoentjes! Want naast al de prachtige meisjespatronen waarbij katoen gebruikt wordt, is dat qua jongens toch wel erg zoeken. Zoete dromen van een zomer vol fladderende jurkjes en matchende Charlie's dienen zich aan...


En mensen, dé verrassing: het zit nog supersnel in elkaar ook! Ik was echt verbaasd over de snelheid waarmee het 'bloeshemdoverhemd' in elkaar stak. Het is al een tijd geleden dat ik een 'overhemdhemblouse' heb genaaid, dus ik zou me ook kunnen vleien met de gedachte dat ik zoveel sneller ben geworden. Laten we het op een compromis houden, en gestegen naaisnelheid en patroongemakkelijkheid combineren, want na het patroon- en stofknippen zat het werkelijk in twee uurtjes in elkaar. Dan ben je wel een blijver hoor!


In het patroon van de 'bloeshemdoverhemd' zitten zakjes inbegrepen, maar die liet ik achterwege, Het patroon is er vanaf 1 maand (zooo schattig, ik ga een slachtoffer zoeken) tot en met 12 jaar. Een lekker uitgebreide sizerange dus, word ik blij van. Qua stof zit je vanaf 50 cm goed, met een maximum van 95 cm bij maat 12 jaar, dus je kan mooi onder de meter blijven. Ook niet verkeerd toch? En zeker ook geschikt voor een enthousiaste beginner!


Voor mijn 5-jarige zoon maakte ik maat 6 jaar. Maat 5 jaar daar zat hij precies in, en ik wilde nog wat groeiruimte. Ik verlengde het patroon met 1,5 cm omdat de Charlie op de foto me wat kort leek. Verder niets gewijzigd en blij mee zo.

Patroon: Charlie van Fibre Mood, los verkrijgbaar of in het nieuwe magazine
Stof: Flower Fields van See You at Six, gekocht bij Ansje Handmade, mijn favoriete stofwinkel



7 opmerkingen:

  1. Grappig... Eerst even reageren op jouw woordgebruik. In het Vlaams is een ‘hemd’ inderdaad wat je hier maakte. Als het zo schattig is als deze, mag je gerust ‘hemdje’ gebruiken. Een bloes of blouse is dan weer de vrouwelijke versie hiervan: een hemd voor dames dus. Spreek je over ondergoed, een onderhield dus eigenlijk, dan gebruiken wij een ‘onderlijveke’ of gewoon ‘lijveke’, afhankelijk van het dialect. Maar een ‘Marcelleke’ kennen wij ook, da’s dan een ‘onderlijveke’ zonder mouwen.

    Maar nu waar het eigenlijk om gaat: wat een schattig hemdje!!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, dank voor de uitleg, ik leer steeds bij. Ja, echt zo'n naaisel waar je elke keer met plezier naar kijkt 😊

      Verwijderen
  2. Leuk hemdje hé! Alleen flapt de kraag wat terug naar omhoog en bij u staat m mooi plat. Misschien was mijn H200 wat te zwaar? Of moet ik m wat platter strijken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heel leuk! Echt fan!I gebruikte H180, misschien net wat dunner? En de SYAS is natuurlijk super zacht en soepel 😊

      Verwijderen
  3. Zo schoon!! En dan bedoel ik het Vlaamse mooi en niet het Nederlandse proper ;)

    BeantwoordenVerwijderen